Cep telefonlarında GSM operatör kaynaklı en sık yaşanılan sorunların başında şebeke yani hattın çekmeme sorunu gelir. Şebeke sorununa neden olan çeşitli faktörleri sıralamak gerekirse telefonunun bulunduğu ortamın coğrafi konumu, havanın yağmurlu kapalı yada karlı olması, bölgede çok fazla telefon hattı bulunmasıdır. Bu etkenlerin yanı sıra hizmet aldığınız operatör firmasının yakın çevrede baz istasyonu bulunmaması yada arızalı olması da şebeke sorununa neden olabilir.

Kullanıcı kaynaklı şebeke sorunları genellikle cihaz ayarlarının değiştirilmesi veya fark etmeden telefonu hatsız mod konumuna almakla da yaşanabilmektedir. Kullanmış olduğunuz operatör markası bulunduğunuz bölgede ne kadar fazla alt yapıya önem verdiyse şebeke sorunu o ölçüde azalacaktır. Saydığımız nedenler arasında en fazla yaşanılan neden ise yoğun kullanıma bağlı şebeke sorunudur. Bildiğiniz gibi ülkemizde herhangi bir deprem veya doğal afet anında insanların birbirlerini arayamaması büyük bir sorun olmuştu. Bunun başlıca nedeni ise yoğun kullanım nedeniyle baz istasyonlarının taleplere karşılık verememesidir.

Cep telefonlarında iletişimi şebeke alt yapısı sağlamaktadır. Siz aramak istediğiniz telefon numarasını tuşladığınız zaman GSM sizi en yakın baz istasyonuna yönlendirir ve aracı konumundaki baz istasyonları sayesinde görüşme yapabilirsiniz. Buradan şu sonuç çıkar; sadece sizin değil ulaşmak istediğiniz kişinin de bulunduğu yerde herhangi bir şebeke sorunu olmaması gereklidir.

Şebeke sorunları kullanıcı yada GSM operatöründe olduğu kadar kullanılan cihazdaki sorun nedeniyle de yaşanılabilir. Özellikle eski, uzun süredir kullanılmayan telefon modellerinde bu sorun yaşanıldığı gibi xiaomi, iphone, samsung gibi akıllı cihazlarda da telefon kaynaklı şebeke sorunu yaşanılabilir.

Saymış olduğumuz tüm bu faktörler şebeke sorununa neden olan en temel sebeplerdir. Elbette şebeke sorununa çözüm yolları bulunmaktadır. Eğer telefonunuzda şebeke yok ise sesli görüşme yapamaz, İnternete giremezsiniz. Kısacası şebeke sorunu, telefonunuz ile kullanmış olduğunuz GSM firması ile iletişiminizin kesilmesinden kaynaklıdır.

Şebeke Sorunu Nasıl Çözülebilir?

Öncelikle şebekenin neden ve nasıl gittiğini tespit etmeniz gerekiyor. Mevcut sorun eğer GSM kaynaklı olduğunu anlamak için çevrenizde farklı operatör kullanan kişilerin bu sorunu yaşayıp yaşamadığını sorabilirsiniz. Böylece ilk etapta sorununun neden kaynaklandığı çok kısa süre içerisinde anlaşılacaktır. Sorununun kaynağını tespit ettikten sonra herkes tarafından bilinen ve en çok kullanılan yöntem olan “kapat/aç” yaparak cihazınızı başlat başlatmayı deneyebilirsiniz.

Bu işlem işe yaramadı mı? Endişelenmeyin birde cihazınızı uçak moduna alıp bir süre bekleyin (ort. 2 dk) ardından uçak modunu iptal edin. Bu işlem sonrasında hattınızdaki şebeke sorunu ortadan kalkabilir.

Bireysel olarak yapabileceğiniz her şeyi yaptınız ancak hala şebeke sorunu yaşıyorsanız kullandığınız GSM operatörü ile iletişime geçmelisiniz. Elbette şuan telefonunuzda şebeke olmadığı için müşteri hizmetlerini aramanız pek mümkün değil, yakınınızdaki başka bir hat yada sabit telefon ile müşteri temsilcinize ulaşmayı deneyin.

Türk Telekom Çağrı Merkezi 444 1 444

Turkcell Çağrı Merkezi 0532 532 00 00

Vodafone Çağrı Merkezi 0850 542 0 542

Bimcell Çağrı Merkezi 444 4 551

Yukarıdaki numaralardan kullandığınız firmanın müşteri hizmetlerine hemen ulaşabilirsiniz.

Müşteri temsilcinize öncelikle sizin şebeke sorunu için ne gibi çözümlere başvurduğunuzu sayın. Tekrar aynı şeyleri yaptırarak zaman kaybı yaşamamak için farklı çözümler talep edin. Ayrıca çağrı merkezleri telefonunuza sinyal gönderimi sağlayabilir. Bunu görüşme yaptığınız kişiden talep edebilirsiniz. Telefonunuza sinyal gönderterek şebeke sorununu çözebilirsiniz.

Şebeke Sorunu İçin Sinyal Gönderimi Ne Demek?

Baz istasyonları, telefonlar ile sürekli sinyal alışverişinde bulunur. Cep telefonları rutin bir aralıkla baz istasyonundan sinyal talep eder, baz istasyonu da telefona sinyal gönderir böylece şebeke sağlanır. Bazı durumlarda bu ikili arasında kopukluk yada gecikme yaşanabilir. Bunun nedeni ise o baz istasyonuna yeni telefon hatları girmiştir ve sizin taleplerinizi geri plana atar. Bu genellikle eski yada alt yapısı yetersiz olan baz istasyonlarında yaşanan bir sorundur. Artık tüm GSM operatörleri baz istasyonlarını son teknoloji ile donatmış hatta seyyar baz istasyonları kurmuşlardır. Bunun en iyi örneklerini kalabalık festivallerde, spor müsabakalarında veya halkın toplu olarak katıldığı organizasyonlarda görebiliyoruz.

GSM firmalarının en çok maliyet giderlerinin baz istasyonları olduğunu hatırlatalım.

Bugün 1 kişi görüntüledi
467 hit0 yorum
Bu İçeriği Beğendiniz mi?
Değerlendirme Yap
(5,0 Puan)
1 kişi yorum yaptı

Yorum yapın

Adınız Soyadınız (zorunlu değil)
Yorumunuz (zorunlu)

Yorumlar

  • numarasinibul.com

    Bu içeriğe daha önce yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

Diğer Yazılar